bildirgec.org

kumaş hakkında tüm yazılar

Yavuz Türk – Kumaş

kahramancayirli | 22 August 2010 16:11

“Çok çok uzun yıllar önce Arap Yarımadasında şiirle yarışılırdı. Yarışılır mı hiç şiirle? Bilinmez. Bilinen şu ki, her yıl seçilen en güzel yedi şiir Kabe’nin duvarlarına asılırdı. Ve yıl boyu kalırdı o şiirler orada. (s.52)” Böyle diyor genç şair Yavuz Türk, şiirin şiiri doğurduğu derinlikli, çoğaltıcı Eski Şiir’de (s.52, 53, 54, 55, 56)… Kumaş, Yavuz Türk’ün ve Yeniyazı Yayınları’nın ilk kitabı. 1982 İstanbul doğumlu şair, kitabını Kumaş ile Kent ve Doğu olmak üzere iki kısma ayırmış. Kumaş, “piç terzi”nin kendini tanıtmasıyla açılıyor, yine onun sözleriyle daire başladığı yere kapanıyor. Şairin 2002-2010 yılları arasında yazdığı yirmiyedi şiirden oluşan Kumaş’ta lirik, ince, hüzünlü şiirler bekliyor okuru. Picasso, 1918 isimli şiir ayrıca iyi bir şiir (s.32, 33, 34, 35). Anneler, babalar ve bir gencin içinde oturan çocukla başlayan Kumaş’ın en güzel şiirlerinden ikisi de Kadınkent (s.44) ve Doğu (s.48, 49).

padişahların tılsımlı gömlekleri

nazokiraze | 27 March 2010 11:38

Padişah Kaftanları Osmanlı döneminde padişahların gücü ile orantılı oldukça ihtişamlıydı. Günümüzde ülkemiz dışında pek çok müzede bu kaftanlar sergilenmekte.Saray kumaşları denilen padişahlar için özel dokunan kumaşlar onları dokuyanlar tarafından başka hiç bir iş yapılmadan sadece saray için çalışılarak yapılırdı.(Osmanlı Kumaşları)

Sultanların giydigi belirli zamanlarda dokunan ayet,hadis ve dua içerikli tılsımlı denilen gömlekler nazardan korunmak ve şifa bulmak için giyilirdi.Denizli pamuğundan dokunan kumaşlardan yapılan iç gömlekler hattatların aharlama tekniği ile üzerlerine yazı yazılmaya elverişli konuma getirilir, nakkaşlar tarafından üzerleri işlenirdi.(bu işlemin 3-4 yıl sürdüğü olurdu)

Doç.Dr. Hülya Tezcan‘göre bu iç gömlekler grafik sanatının en güzel örneklerinden biri. (Tezcan 1978 yılından beri bu gömleklerle ilgili çalışmalar yapıyor) Zülfikâr (HZ.Ali’nin kılıcı ) ve Süleyman Mührü gömleklerde en çok kullanılan şekillerdi, bununla birlikte pek çok mühür ve ayet gömleklerde yer alırdı.( Esmaul Husna, Hilye-i Şerif, Kaside-i Burde,Âyete’l-Kürsî, Fâtiha..)Hürrem Sultan‘ın oğlu 2.Selim’e hediye ettiği gömlekte Selim ve Bayezıd’ın saltanat mücadelesi ve Şehzade Mustafa’nın sonu yer alır. (Topkapı Sarayı’ndaki şifalı gömlekler)

Giyinmeyi Sanata Dönüştürmeye Ne Dersiniz?

| 03 November 2009 11:34

Hepimizin bir birey olarak sanat eseri kusursuzluğuyla yaratıldığı su götürmez bir gerçek.
Peki bu kusursuzluk gerçeğini giyimimizle mükemmellige dönüştürmeye ne dersiniz?
Katagorilize edilmiş bu bilgileri sizinle paylaşmalı; ve kusursuz giyinmeyi amaç edinmenizi sağlamayı şu andan itibaren boynumun borcu kabul ediyor sizi bu mükemmel bilgilerle baş başa bırakıyorum…

1.1 “UZUN BOYLUYSANIZ”:

Robert Pershing Wadlow (22 Şubat, 1918 - 15 Temmuz, 1940) Tıp Tarihinde Bilinen En Uzun Boylu Adam
Robert Pershing Wadlow (22 Şubat, 1918 – 15 Temmuz, 1940) Tıp Tarihinde Bilinen En Uzun Boylu Adam

Tercih etmelisiniz;

işte Hadise’nin Kumaşsız Kıyafeti

| 08 March 2009 08:28

http://www.milliyet.com.tr/GaleriHaber.aspx?aType=msnGaleriHaber&Kategori=yasam&KategoriID=17&ArticleID=1068092&PAGE=1&Date=07.03.2009&b=Magazin%20turu&reftype=1

yatak mevzuu

nazokiraze | 09 November 2008 19:11

Bu aralar hepimizde bir eskiyi özlem, hatırlama, geleneklerimizi yazma durumu var. Video, çıkrık, dibek vs. derken ben yine birşeyler yazmak istedim. Şu an unutulmaya yüz tutmuş, hatta kullanılmayan şeylerden.Yataktan, yorgandan, yastıktan bahsedeyim.

Mesela nevresimlerden önce analarımız, ninelerimiz tarafından koca koca devasa ignelerle kaplanan yorganlardan. Nevresim yaygınlaşınca amma sevinmiştir zavallılar.

Furoshiki: Japon Kumaş Sarma Sanatı

kapuska | 25 July 2008 11:48

Furoshiki, geleneksel Japon kumaş sarma sanatı olup; Japonya’da yüzyıllardır uygulanagelen bir el becerisi. Hem dekorasyon hem de günlük kullanımda eşyaları taşımak ya da korumak amacıyla uygulanan furoshiki, malesef ikinci dünya savaşı sonrası, özellikle naylon poşetlerin yaygınlaşmasıyla kendi coğrafyasında bile unutulmaya yüz tutmuş geleneklerden bir tanesi.

Furoshiki için genelde kullanılan kumaşlar ipek, pamuklu, rayon ya da naylon kumaşlar. Uygulanması için spesifik bir kumaş ölçüsü olmasa da yaygın olarak 45×45 cm veya 72×72 cm kare kumaşlar tercih ediliyor. Ama bunun dışında 2×2 m gibi çarşafların da kullanıldığı dekoratif uygulamalar yok değil.

IPod Kumandalı Takım Elbise

zabun | 23 July 2008 15:52

Ipod’ların elbise üzerinden kontolünü sağlayan eklentiler, tekstil firmaları tarafından uzun süredir kullanılıyor. Bu kontrol ürünleri genelde spor kıyafetler üzerinde uygulanıyordu. Marks & Spencer, müzik dinlemekten hoşlanan ama tüm gününü takım elbiseler içerisinde geçirmek zorunda olan insanlarında olduğunu farketmiş olsa gerek, “iPod Suit” şeklinde tabir edebileceğimiz bir ürün geliştirmiş. Takım elbisenin dışarıdan diğer benzerlerinden bir farkı yok ama ceketin sol iç kısmını açtığınızda, içine Ipod’unuzu yerleştireceğiniz büyük bir cep ve yukarısında kontrol düğmelerini görüyorsunuz. Kontrol ünitesi, Eleksen şirketi tarafından; esnek, dayanıklı, yıkanabilir, hafif ve tamamen dokuma ile üretilmiş. Elbisede kullanılan kumaş yün ve likra içeriyor. Ürünü isterseniz takım halinde, isteseniz sadece ceketi 90£ ve dilerseniz sadece pantolonu 59£ fiyat ile alabiliyorsunuz.

Bilgisayar Destekli Dikiş Makinesi

zabun | 25 June 2008 00:12

Yakın zamana kadar her gelin kızın rüyalarını süsleyen dikiş makinelerine rağbet azaldı. Dikiş makineleri fabrikaları, (geçmişe nazaran, adet bazında) satışlarındaki azalmaya rağmen, bilgisayar destekli modeller üreterek hem çağı yakalamayı, hem de ev kullanıcısını yeniden kazanmayı başardılar. 155 yıllık Singer, 140 yıllık Pfaff ve 130 yıllık Husqvarna Viking markalarının üçüne birden, zaman içinde sahip olmayı başaran SVP Holdings, elde ettiği birikimi ileri teknoloji ile harmanlamış. SVP Holdings’in markalarından HUSQVARNA VIKING®, DESIGNER DIAMOND™ modeliyle göz dolduruyor. 174x104mm ebadında dokunmatik LCD ekranı, üç boyutlu gerçekçilik ve gerçek renk gösterim kabiliyetiyle desteklenmiş. Ekranı ister stylus ile, ister USB fare ile kullanılabiliyor. 360×350mm’lik nakış alanı her türlü çalışmayı yapmanıza olanak sağlıyor. Dosya yönetimi sayesinde yaptığınız çalışmaları kaydetmeniz mümkün. Makinenin içerisindeki kayıtlı 1100 desene ek olarak, USB bağlantısı ile bilgisayarınızdan desen yüklemesi yapılabiliyor.

Elektrik üreten mikrofiber kumaş

webdedektifi | 15 February 2008 14:49

Amerikalı bilimadamları bir cep telefonu veya mp3 playerı sarj edebilecek elektrik üreten bir kumaş ürettiler. Çalışmayı yürüten kişi bu kumaşın elektriği insanın fiziksel hareketlerinden ürettiğini ifade etmiş. Bu kumaş saç kılından 1000 kez daha ince yarı iletken çinko asit nano tellerini kullanıyor. Her Fiber çiftinden birisi altınla kaplanıyor ve elektrot gibi davranıyor. Bu kumaş dağcılar, askerler vb. kişiler tarafından kullanılabilirmiş. Kaynak

10 Farklı Klavye Tasarımı

Guardian | 17 January 2008 18:56

Şu adreste birbirinden ilginç 10 adet klavye tanıtılmış, dilim döndüğünce çevireyim istedim:

  • 1. The Combimouse

    resimde gördüğünüz klavyenin sağ kısmını fare ile birleştirmişler. farenin scroll düğmesini ise klavyenin sol kısmının en altına yerleştirmişler. Benim açımdan pek kullanılabilir olduğu söylenemem, zaten şuan satışı bulunmuyormuş, 2008 yılı içerisinde piyasaya çıkacağı söyleniyor.

  • 2. The Evolution Keyboard

    ayrılıp tekrar monte edilebilir sağ sol alanları 90 derece döndürülebiliyor. Fiyatı ise 400 $ ile 700 $ arasında değişebiliyormuş.

  • 3. The Wearable Keyboard

    taşınabilir klavye her ne kadar kullanışsız olduğu düşünülebilsede böyle bir ürün mevcut ve USB girişi ile kullanılabiliyor.

  • 4. The Optimus Maximus Keyboard

    Sanırım aralarındaki kişiselleştirme yönünden en kullanışlı olanı bu klavye. Her tuşun birer LCD ekranı olduğu klavyede her tuşun görevini (çıktısını) değiştirebiliyorsunuz, aynı zamanda değiştirdiğiniz tuş görevine göre yeni görünüme sahip oluyor. Tamamen kişiselleştirilebilir bir klavye istiyorsanız size maliyeti 450 $.

  • 5. The Virtual Keyboard

    Bilgisayar ile iletişimini bluetooth teknolojisi ile sağlayan lazer klavyenin fiyatı 150 $ civarındaymış.

  • 6. The SafeType

    Değişik alanları değişik açılarda oynatabildiğiniz klavye bulunduğu alana uyum sağlayabilmesi açısından geliştirilmiş. Fiyatı 300 $.

  • 7. The Tidy Tippist

    Başka yerde görsem klavye olduğunu düşünemeyeceğim tamamen dekoratif ve su geçirmez bir klavye, fakat henüz piyasada satışı bulunmamaktaymış, 2008’de piyasaya girmesi bekleniyor.

  • 8. The AlphaGrip Keyboard

    joystick tarzındaki klavye USB girişi ile kullanılabiliyor. Yatakta uzanarak veya herhangi bir pozisyonda rahatça kullanılabildiği söylenen klavyeyi elinize aldığınızda dakikada 50 ile 70 arasında kelime yazılabildiği idda ediliyor. Fiyatı ise 100 $.

  • 9. The ElekTex Fabric Keyboard

    Tuş takımı dokuma kumaştan üretilen klavye kablosuz (wireless) çalışıyor. Çalışmanız bittiğinde katlayıp bir kenara kaldırabilmeniz kapladığı küçük alan açısından avantaj sağlıyor. Fiyatı ise 80 $ civarında.

  • 10. The FingerWorks TouchStream LP

    Hem fare hem de klavye görevi gören tasarımın tuş takımları yazmaya çalıştığınızda değişik hissetmenizi sağlayacak kadar düz ve sabit (flat). Alışılmıştan uzak tuş takımına sahip olan ürünün fiyatı 350 $.

Aralarından benim en çok beğendiğim ise 4 numaralı tamamen kişiselleştirilebilir The Optimus Maximus Keyboard oldu. Sağladığı esnek kişiselleştirme tekniği ile gerçekten 450 $’ı hakettiğini düşünüyorum. Tabi almam o ayrı konu 🙂