bildirgec.org

jonglör hakkında tüm yazılar

Teldeki Adam

mansonilized | 29 October 2012 16:24

Philippe Petit 1949 yılında doğmuş, asiliği yüzünden okulda pek dikiş tutturamamış ve 15 yaşında evden kaçıp ip cambazlığına başlamış genç bir delikanlıydı. İpte yürümenin sanat olmadığını hatta çirkin göründüğünü düşünüyor ve yürüyüşlerini türlü numaralarla süsleyerek yaşamını sürdürüyordu.

“When I see three oranges, I juggle; when I see two towers, I walk.”

kabaca diyor ki; üç portakal görürsem jonglörlük yaparım, iki kule görürsem yürürüm.

1968 yılında rutin diş kontrolü için diş hekiminin ofisine girdiğinde hayatının sonsuza dek değişmek üzere olduğunun farkında değildi. Bekleme odasında sıkılıp masanın üzerindeki dergilerden birini aldı ve yapımı henüz tamamlanmamış yüksek binalar hakkındaki bir yazıya gözü takıldı. Makalede New York’ta yapımı devam eden ve bittiğinde dünyanın en yüksek kulelerinden ikisini oluşturacak ikiz kulelerden bahsediyordu. Petit dergiyi kaptığı gibi odadan fırladı ve onu altı yıllık serüveni boyunca yalnız bırakmayacak arkadaşı Jean Louisse ve kız arkadaşı Annie’nin yanına koştu.

Herkes gibi Jean Louisse ve Annie de ilk duyduklarında bunun delilik olduğuna karar verdiler ancak onlar da Petit gibi tutku doluydular.

Bu dönemde Petit önce Paris’te Notre Dame Katedrali’nde bir gösteri yaptı. Katedralin kuleleri arasına gerdiği çelik ipin üzerinde yaptığı gösteri içerde ayin yapmakta olan rahipleri bile dışarıya çıkardı. Bir zamanlar Quassimato’nun koşuşturduğu kulelerde şimdi Petit’nin dansı vardı.

Jonklör

taha3045 | 20 December 2009 12:10

Fransızca Jongleur kelimesinden gelmiş bir terim Jonklör (jonglör) , top,sopa,halka,ateş,lobut gibi nesneleri el çabukluğu ile atıp tutanlara söylenir.Eski Mısır’sa Jonklörlük bir spor dalıydı.

Jonglörlüğün bilimsel yanına bakacak olursak siteswap notation adlı notasyonla karşılaşırız.Birbirlerini takip eden sayı serilerine ve fırlatılan objelerin ulaşacakları yüksekliğe göre kurulan düzene sitewap notation denir.Bu notasyona göre obje ne zaman fırlatılır, diğeri ne zaman öbür ele alınır veya tutulur hepsi belli bir ardışık düzendedir.Her hareket belli bir kurala göredir.