bildirgec.org

jeoloji hakkında tüm yazılar

Paleocoğrafya…

stromboli | 10 August 2011 11:37

Paleo: Eski yani eski coğrafya anlamına gelir. Yani coğrafyanın ve tarihin birleşimi diyebiliriz, çünkü paleocoğrafya dünyanın oluşumundan günümüze kadar olan bütün coğrafi olayları inceler, yorumlar.

Paleocoğrafya zor ve karmaşık bi konudur çünkü yapılan araştırmalarda bulunan eski kemik, taş vb. maddelere bakarak yorumlanır. Küçük bir kalıntı paleocoğrafya için çok önemlidir.

Paleocoğrafyanın başlıca ilgilendiği konular: Kıtaların oluşumu ve geçmişten günümüze iklim değişiklikleridir. Araştırmalar tektonik levha hareketleri sonucunda Dünya’nın bugünkü halini aldığını düşünmektedir.

küçük kıyamet

kahramancayirli | 23 March 2009 10:32

Büyük Konstantin Depremi’nin ertesi sabahı. Avcılar, Sefaköy, Küçük Çekmece, Bakırköy, Büyük Çekmece, Kartal, Maltepe, Pendik birbirine girmiş; gecekondu mahalleleri can pazarı. Çürük zemin üzerine yapılmış, 17 Ağustosu güç bela atlatabilmiş gariban evleri, yerle bir. İnsanların bunca sorumsuzluğuna karşılık ayakta zor duran apartmanlar intihar etmez mi? Eder…” Tam da böyle yazmışım 1 Aralık 2006’da yayımlanan eski bir yazımda.

Şimdi ise devam edelim…

Hele ki İzmit’te yedi katlı bir apartmanın 17 Ağustostan sonra ikinci katının duvarları yıkılmış ve çatlak içindeki üçüncü katında bilmem kaç çocuklu koca bir aile oturuyorsa. Hele ki İstanbul’da “oturulamaz, hasarlı” raporu verilen evlerde hâlâ oturuyorsa onca aile… Hazır mısınız Türk ekonomisinin altmış saniyede 2001 yılına hatta 1994’e geri dönüşüne? Gözbebeğimiz İstanbul’da konuşlanmış bir sürü sektörümüzün aynı anda göçüverişine…

Yüzüklerin efendisinden bir gerçek

cavo | 15 May 2008 11:17

yüzüklerin efendisi
yüzüklerin efendisi

Filmlerde gördüğümüz bazı şeylerin gerçek olup olmadığını merak ederiz bazen, örneğin katil balina filmlerinde balığın ağzına giren oksijen tüpünün gerçekten ateş edilerek patlatılıp patlatılamayacağı ya da, görsel efect’li filmlerde görünen inanılmaz mekanların gerçek olup olmadığını. Bunların bazıları geçekten doğrudur bazıları değil.

Ruapehu yanardağı
Ruapehu yanardağı

Ama işte filmlerde anlatılan olaylardan biri daha gerçek oldu. Yüzüklerin efendisi filminde konusu geçen meşhur yanardağ, Yeni Zelanda’da bulunan Ruapehu yanardağıdır. Bilimadamları tarafından faaliyete geçtiği söylenilen bu yanardağının her an patlayabileceği uyarısı yapıldı. En son geçen yıl eylül ayında faaliyete geçen dağın, Jeolojik ve Nükleer Bilim (GNS) kurumu, dünyanın en aktif yapısına sahip olan dağın, uyarı olmadan ansızın patlayabileceğini belirtiyor.

Fillerin ataları suda yaşıyormuş

makaleci | 16 April 2008 19:29

Büyük Britanya’ daki Oxford üniversitesi ve Amerika’ daki Brook üniversitesinin bazı bilimadamlarının yürüttüğü araştırmaya göre; günümüzde yaşayan fillerin, 37 milyon yıl önceki atasının, bugün tapir adı verilen ve at ile gergedan arasında bir hayvana benzeyen toynaklı bir memeliye benzediği ortaya çıkartıldı. Araştırmacılara göre; söz konusu ata, Mısır’ın kuzeyinde ve Eosen döneminde yaşadığını kaydetti. Haberin detayı burada ve şurada

yeni jeolojik çağımızın adı ne?

padodarc | 31 January 2008 23:51

Robert Stewart adında ABD’li bir jeolog dünyanın yeni bir jeolojik çağa girdiği teziyle şu raporu yayınlamış. Bu çağın öncekilerin tersine insan dışı etkenlerle değil direkt olarak insanoğlunun yapıp-ettikleri ile şekillendiği savunuluyor.

wired.com blogundada bu yeni çağın adıyla ilgili bir anket mevcut. Bazı isim önerileri ise şunlar: The End, jackassic, technozoic, anthropocene (ki bu yukarıda adı geçen jeoloğun önerdiği isim, anthropo=insan cene=yeni çağ)

Online Jeoloji Sitesi: One Geology

ratta | 14 March 2007 08:08

Ingiliz bilimadamlari One Geology adli yeni projeyle dunyadaki tum ulkelerin jeolojik bilgilerini Internet’te paylasima sunmaya hazirlaniyor. Projeyle ilgili basin toplantisi gectigimiz hafta 55 ulkenin temsilcilerinin katilimiyla Brighton’da yapildi. 2008 sonuna kadar Ingiltere, ABD, Kanada, Fransa ve Isvec’ten ilk veriler sitede yayinlanacak. Turkiye henuz katilimci ulkeler arasinda yer almiyor.

bu kayalar volta atıyor

oky | 06 November 2006 09:34

meleba kaya, hoşgeldin, geç otur şöyle..
meleba kaya, hoşgeldin, geç otur şöyle..

California eyaletinin Death Valley düzlüklerinden Racetrack Playa adlı eski bir göl yatağında gerçekleşen ilginç bir doğa olay yaklaşık yarım asırdır jeologların aklını kurcalıyor. Kuru ve çatlak bir zemine sahip bu düzlük üzerindeki kayalar belli belirsiz zamanlarda yürüyüp arkalarında iz bırakmayı da ihmal etmiyorlar. Hakkında ortaya atılan teorileri kronolojik olarak listelemek gerekirse;

1. Amerikalı jeolog George M. Stanley’e göre soğuk havalarda kaya çevresinde biriken buz, rüzgarın da etkisiyle kayaları kaydırıyor. Ancak bu teori yüzlerce kiloluk kayalar sözkonusu olduğu vakit tıkanıyor.

Süper kıta: Pangaea

serdarsabri | 14 October 2006 11:40

Günümüzden 225 milyon yıl önce levha hareketleri sonucu yeryüzündeki tüm kıtaların biraraya gelmesi ile oluşmuş dev kıta:

P A N G E A

Teori, 1915 yılında Alfred Wegener tarafından “Continental Drift” adlı kitabında duyurulmuştur.

Kanıtlar:

1. Kuzey ve Güney Amerika ile Avrupa ve Afrika kıta sınırlarındaki mükemmel uyum :