bildirgec.org

drupal hakkında tüm yazılar

Joomla-Drupal-Worpress Karşılaştırması

asxes | 22 March 2011 11:19

Joomla -Wordpress-Drupal hangisi daha iyi?
Joomla -Wordpress-Drupal hangisi daha iyi?

İşiniz için bir web sitesi oluşturmak ufukta görünüyor ise,sizin için en iyi seçim hangi içerik yönetim sistemidir (CMS) merak ediyor olabilirsiniz.
Burada en yaygın olarak kullanılan üç CMS karşılaştırılacak.Sizde işinize hangisi yarar kararverebileceksiniz. Her üç de açık kaynak yazılımdır ,Her üçününde arkasında gelişmiş ve binlerce kullanıcıdan oluşan bir topluluk var.
Şimdiden söylemeliyim ki her derdinize derman olacak bir niteliğe sahip değil hiçbiri.

Drupal kaynak siteleri

Tugay Iltus | 21 October 2010 10:03

Drupal, son üç yılın en iyi içerik yönetim sistemidir. Php tabanlı bir içerik yönetim sistemi drupal, oldukça esnektir ve bir çok büyük kuruluş tarafından kullanılmaktadır. Bknz : Beyaz Saray

Drupal’i kurmak ve kullanmak oldukça kolaydır. Uzun bir pratik döneminden sonra Drupal ile istediğiniz projeyi rahatlıkla hayata geçirebilirsiniz. Peki ya Drupal bu kadar kolay ve esnek bir içerik yönetim sistemiyse neden Türkiye’de kullanımı düşük?
Bunun en büyük sebebi kaynak sıkıntısı. Son yıllarda Türkiye’de Drupal için kaynak olabilecek siteler artmıştır. Bu bildirimde bu siteleri inceleyeceğiniz. İlk sitemiz Drupal.gen.tr
Drupal.gen.tr zekice tasarlanmış, Türkiye’de kaynak olan en güncel site. Bu site ile Drupal’i nedenkullanmanız gerektiğini inceleyebilir, ilk adım bölümü aracılığıyla Drupal’e bir başlangıç yapabilirsiniz.
Aynı zamanda, çok gelişmiş bir Türkçe kaynağa sahip olabilirsiniz. Tema bölümü aracılığıyla ücretli ve ücretsiz Drupal temalarını inceleyebilir, eklentisayfası sayesinde Türkçe eklentilere ulaşabilirsiniz.

Özgür Web Teknolojileri 2010 Programı Yayınlandı

dfisek | 04 October 2010 15:00

15-16 Ekim tarihlerinde düzenlediği Özgür Web Teknolojileri Günleri 2010‘un etkinlik programı web sitesinden duyuruldu.

3 paralel salonda yapılacak etkinlikte Java, PHP, Python, Ruby, Erlang dillerinde çeşitli çatılar kullanarak web uygulamaları geliştirilmesine ilişkin birçok oturum bulunuyor. Wordpress ve Drupal içerik yönetim sistemleri, kullanılabilirlik, web güvenliği, kurumsal uygulama örnekleri diğer ilgi çekici başlıklar arasında.

Özgür Web Teknolojileri Günleri 2010
Özgür Web Teknolojileri Günleri 2010

Bildirgeç’in de aralarında bulunduğu Pilli sitelerini de temsilen Cumartesi günü saat 16:00’daki oturumda Aybars Badur “Put.io:Online Dosya Saklama Yeniden Tasarlandı” sunumunu yapacak, Pilli’de kullanılan özgür yazılım teknolojilerinden de bahsedecek.

iyi bir blog için bulunması gereken 8 özellik

kutukde | 26 September 2010 14:10

Blog, genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır.

peki kurduğunuz blogda olması gereken 8 özelliği biliyor muydunuz?

bu yazımda size kaliteli bir blogda olması gereken 10 eklentiyi sıralayacağım.

1.postViews

yazının kaç kere okunduğunu gösteren eklenti

postViews
postViews

15+ Ücretsiz Drupal Teması

admin | 26 July 2010 14:00

En iyi içerik yönetim sistemlerinin başında gelen Drupal, bir süredir ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. türkçe drupal derslerine ve forumlarına artık rastlamak mümkün. Hali hazırda yaygınlaşmışken 15’ten fazla ücretsiz drupal temasını bir araya getirdim.

Drupal kullanan ya da drupal ile website hizmeti veren web tasarımcı ve geliştirici arkadaşların ilgisini çekeceğini düşünüyorum.

Drupal ile Ücretsiz Arkadaşlık Sitesi

admin | 13 July 2010 11:55

Drupal ile oluşturulmuş Facebook benzeri site.
Drupal ile oluşturulmuş Facebook benzeri site.

Kodaman‘da ki ilk yazım. Onun için kusurlarımı hoş görmenizi istiyorum arkadaşlar. Öncelikle kod kullanarak anlatmayacağımı da bilmenizi isterim. Zira sitede kodlama anlatılmadan yazılan bir çok yazı var.

Drupal, çoğumuzun da bildiği gibi bir içerik yönetim sistemi. Drupal’ın kurulumu, eklenti yüklemesi v.b. ile ilgili kısımları xiackok bizlere burada ayrıntılı bir şekilde anlatmış. Onun için ben bu kısımları bildiğinizi varsayıyorum.

DrupalDersleri.org ‘tan da drupal ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

*Statusbook
Öncelikle sizin yerinize her şeyi ayarlayan bir elinizin yağda bir elinizin balda olduğu hazır mı hazırcıların eklentisi Statusbook’tan biraz bahsedeyim. Bu eklentiyi pek önerdiğimi söyleyemem. Ama gerçekten hiçbir şey bilmeyenlerin çok beğeneceği bir eklenti. Yukarıda resmini gördüğünüz Facebook benzeri arkadaşlık sitesini bu eklenti ve beraberindeki temayı kullanarak elde edebilirsiniz. İnanmayanlar eklentinin demosunu inceleyebilirler. Statusbook 1.4 sürümünü buradan indirebilirsiniz. Yeni sürümler için bu adresi kontrol etmeyi unutmayın. Eklentinin ayrıntılı tanıtım yazısı burada yer almakta.

*Privatemsg

İşte size drupal ile kurulacak olan arkadaşlık sitesinin olmazsa olmaz, vazgeçilmez özel mesajlaşma eklentisi Privatemsg. Bu eklenti ile bütün üyeler kendi aralarında mesajlaşabilirler. Ayrıca bu eklenti, üyeler yeni mesaj aldıklarında onlara eposta ile, otomatik olarak bildirim yollayabilir. Yine eklenti ile ilgili Türkçe ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Alternatif İçerik Yönetim Sistemleri

siriusbee | 09 July 2010 14:13

Wordpress’in neden dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemi (cms) olduğunu açıklayacak olursam sayfalar dolusu yazmak zorunda kalırım. O nedenle direkt konuya geçsem daha doğru olacak. En bilinen ve en iyi 3 içerik yönetim sistemi hepimizin bildiği üzere wordpress, Joomla ve Drupal. Her birinin işlevi ve özellikleri diğerlerine göre farklılıklar gösterdiğinden, kurmak istediğiniz siteye göre doğru CMS’i seçmeniz gerekiyor. daha önce bununla ilgili yazdığım CMS Karşılaştırması: Wordpress mi, joomla mı, drupal mı? başlıklı bildiriyi ve altındaki yorumları okumanızı tavsiye ederim.

Şimdi gelelim esas konuya…

Küçük bir araştırma ile aslında o kadar çok CMS’in olduğunu görünce çok şaşırdım ve içlerinden en iyilerini inceleyip, kısaca tanıtmak istedim. Belki aralarında işinize yarayanlar çıkabilir. başlıkları tıklayarak resmi sitelerine gidebilirsiniz. ama önce altındaki açıklamaları okumanızda fayda var.

DotCMS

DotCMS’i neredeyse bütün içerik yönetim sistemlerinden ayıran en önemli özelliği java tabanlı olması. Ve bir de üstüne açık kaynak olunca, java geliştiricilerin en çok tercih ettiği cms bu doğal olarak. aynı zamanda crm (müşteri ilişkileri yönetimi) olarak da kullanabilecek kadar gelişmiş bir yapıya sahip.

Tasarımın İçinde Olan Herkes İçin Yer İmi Seti

earslan | 21 June 2010 16:37

Şahsen yıllardır ayıklayıp biriktirdiğim, binlerce yer imi arasından seçip ayıkladıklarımı; siz değerli bildirgec.org kullanıcılarına sunuyorum. Artık paylaşmalıyım dedim ve buraya yazdım.
Görüleceği üzere çoğunluğu bildirgec.org mimlerinin oluşturduğu derleme, umarım faydalı olur.
Unutmadan belirteyim, içerikler tasarım ağırlıklıdır..

Şimdiden teşekkürler..

http://djdesignerlab.com/2010/04/25/25-fresh-and-useful-jquery-plugins/

http://www.nobledesktop.com/download/shortcut_guides/indesign_cs4_shortcuts_pc.pdf

http://acrisdesign.com/2009/09/70-dazzling-light-effect-photoshop-tutorials/

http://arsiv.pilli.com/yazi/karikatur-karakterleri-yaratma-dersleri