bildirgec.org

derya alabora hakkında tüm yazılar

Yengeç Sepeti (1994)

elizabethtaylor | 22 October 2011 11:36

1942 doğumlu sinemacı Yavuz Özkan, Türk Sineması’nın değerli yönetmenlerinden biridir. Özkan’ın yönetmenliğini yaptığı sinema filmi “Yengeç Sepeti“, 1994 senesinde çekildi. Senaryosu yine Özkan tarafından yazılan filmde usta aktör Sadri Alışık, aktris Şahika Tekand, Derya Alabora, Mehmet Aslantuğ, Macide Tanır, Oktay Kaynarca ve Ege Aydan rol alıyor. Orjinal süresi 96 dakika olan bu yapım, Alışık’ın rol aldığı son sinema filmidir.

Kekilli’den anne-oğul dramı; Die Fremde (2010)

queennothing | 15 December 2010 17:35

Aktris Feo Aladag‘ın ilk yönetmenlik deneyimi olan Türk-Alman ortak yapımı “Die Fremde” (When We Leave/ Ayrılık), 2010 senesinde vizyona girdi. Berlin ve İstanbul’da çekilen film, çeşitli film festivallerinde 20’ye yakın ödül kazanırken, Oscar Ödülleri’nde En İyi Yabancı Film Oscar’ına aday adayı oldu. Filmde Sibel Kekilli, Nizam Schiller, Derya Alabrora, Settar Tanrıöğen, Tamer Yiğit, Almila Bağrıaçık, Florian Lukas, Serhad Can, Nursel Köse ve Ufuk Bayraktar rol alıyor.

Berlin’de yaşayan Umay, evlenir ve kocasıyla birlikte İstanbul’a yerleşir. Mutsuz bir birliktelik yaşayan genç kadın, gördüğü şiddete dayanamaz ve oğlu Cem’i de yanına alarak tekrar ailesinin yanına, Berlin’e döner. Kocasını terkederek yeni hayat umuduyla babaevine dönen Umay ne yazık ki hayal kırıklığına uğrayacak, başta ailesi olmak üzere yakın çevresi tarafından ‘namus’ gerekçesiyle kocasına geri dönmesi için baskı görecektir.

Dönersen Islık Çal (1993)

queennothing | 19 January 2010 09:50

Orhan Oğuz‘un yönetmenliğini yaptığı 1993 çıkışlı sinema filmi “Dönersen Islık Çal“, arklı senaryosu ve güçlü kadrosuyla izleyicilerini tatmin etmeyi başarıyor. Mevlüt Demiryay, Fikret Kuşkan, Menderes Samancılar ve Derya Alabora‘nın rol aldığı filmde vücutsal gelişimini tamamlayamamış olgun bir adamın, kadın kılığındaki bir erkekle kurduğu dostluğu anlatıyor.

Küçük adam (cüce), Beyoğlu’nda bir barda çalışmaktadır. Bir gece evine dönerken, bir kaç adamın savunmasız bir kadınıdövdüğüne şahit olan küçük adam, kendini köşeye gizleyerek cebinde taşıdığı polis düdüğünü çalar ve adamların korkuyla kaçmasını sağlar. Dövülen genç kadını evine götüren küçük adam, kadının uyanmasıyla onun gerçek bir kadın değil, kadın kılığına girerek para kazanan bir erkek olduğunu farkeder. Bu duruma içerleyen küçük adam, kandırılmış hisseder ve isyan eder.

Pandora’nın Kutusu (2008)

queennothing | 15 January 2010 09:45

1960, Trabzon doğumlu sinemacı Yeşim Ustaoğlu‘nun yönetmenliğini üstlendiği 2008 çıkışlı sinema filmi “Pandora’nın Kutusu“, Türk Sineması‘ndan başarılı bir drama örneği. Derya Alabora, Fransız oyuncu Tsilla Chelton, Övül Avkıran, Onur Ünsal ve Osman Sonant‘ın rol aldığı yapım, Türkiye ve yabancı ülkelerde toplam 23 festivale katıldı ve farklı dallarda toplam on ödüle layık görüldü.

Nesrin, kocası ve oğlu Murat üzerinde bir düzen kurmuş, kuralcı ve kontrol delisi, orta yaşlı bir kadındır. Kızkardeşi Güzin ise ablasından farklı olarak, evli bir adamla ilişki yaşayan, özgürlüğüne düşkün bir kadındır. Öte yandan, her iki kadından da farklı olarak, ne düzenli bir işe, ne de gelire sahip olan, rahat bir hayat sürdürmeyi tercih eden Mehmet, hayatın çalışarak geçmesine değil yaşanmasına gerektiğine inanmaktadır. Bu üç farklı kişilik, uzun zamandan beri yüzünü görmedikleri annelerinin ortadan kaybolmasıyla elbirliği yaparak, anneleri Nusret’i aramaya başlarlar.

Kıskançlığın karanlık koridorları

kahramancayirli | 16 November 2009 16:13

Kıskançlığın karanlık koridorları

Kahraman Çayırlı

tempodergisi.com.tr adresinden alınmıştır: berrak tüzünataç
tempodergisi.com.tr adresinden alınmıştır: berrak tüzünataç

90larla birlikte Türk Sineması’nda kendi yolunu açan, önemli bağımsız yönetmenlerden biri de, kuşkusuz Zeki Demirkubuz. Tıpkı Derviş Zaim, Reha Erdem, Yeşim Ustaoğlu, Nuri Bilge Ceylan ve benzerleri gibi Demirkubuz da daha ilk filminde pırıl pırıl bir filmografinin işaretini sunar izleyisine: C Blok (1994) ile yüksek apartman bloklarına sıkışan üst sınıftan kent insanlarını anlatır.Masumiyet (1997) ile trajedik, çarpıcı bir aşk öyküsünü Haluk Bilginer, Güven Kıraç ve Derya Alabora’nın sinemamızda az rastlanacak derecede başarılı oyunculuk performansları eşliğinde yansıtır kamerasına. Üçüncü Sayfa (1999)’da yoksulluk, ihanet, sadakat gibi kavramları işler Demirkubuz. Yazgı (2001) ile Camus’nün Yabancı adlı kült eserinden yola çıkarak yazdığı senaryoyu filme çeker: Annesinin ölümüne tepki bile göstermeyen, işlemediği cinayeti üstlenen Musa’nın hikayesini…İtiraf (2001) ile yönetmen üst ekonomik sınıfta kadın-erkek ilişkilerinin çıkmazları, ihanetleri üzerinde durur. Dostoyevski’nin Suç ve Ceza romanını filme çekmek isteyen yönetmenin öyküsünü anlattığı Bekleme Odası (2003) gelir sonra. Kader (2006)’de ise Demirkubuz’un Masumiyet filminde tanıştığımız Bekir ve Uğur’un gençliğini izleriz…Demirkubuz’un filmleri, gişede az iş yapan ama çekirdek kitlesi tarafından merakla takip edilen, eleştirmenler ve sosyal bilimciler tarafından önemli övgüler alan, yurtiçi ve yurtdışı pek çok festivalden muhtelif ödüller toplayan filmler olur hep. Üslubunu her filminde geliştirir, anlattığı her yeni hikayede daha yetkinleşir Demirkubuz.

Sıkıcı, kömür kentinde bir balo…

Çağan Irmak’tan ‘Karanlıktakiler’

Pentimento | 05 October 2009 16:07

Karanlıktakiler
Karanlıktakiler

Issız Adam‘dan sonra arayı fazla soğutmayan Çağan Irmak, yine bir anne oğul ilişkisini masaya yatırıyor. Irmak‘ın Kuzguncuk’ta çektiği filmin ilk gösterimi Montreal Film Festivali‘nde gerçekleşti.
Psikolojik problemleri olan Gülseren (Meral Çetinkaya) için bir reklam ajansında ofis boy olarak çalışan 30’lu yaşlarını aşmış oğlu Egemen (Erdem Akakçe) herşeydir. Oğlunun kendisinden ayrılmasına dair en ufak bir düşünce bile çılgına dönmesine yetmektedir. Fakat Egemen için annesiyle aynı evde yaşamak artık cehennemde olmaya denk hale gelmiştir. Egemen’in patronu Umay’a (Derya Alabora) duyduğu ilgi ise onun için tam bir açmazdır. Annesinin varlığıyla Egemen iki kadın arasında kalmanın çaresizliğini yaşar.

Filmin türü Dram/Gerilim olarak belirlenmiş. Çağan Irmak filmin senaryosunu İstanbul’daki komşularından esinlenerek yazmış. Film 2 Ekim 2009‘da Türkiye’de vizyona girdi. Filmle ilgili daha fazla bilgiye ise filmin resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.

En güzel aşk filmi: Kader

kahramancayirli | 11 March 2009 12:30

Masumiyet'ten
Masumiyet’ten

Masumiyet’i izleyip de Yusuf’un (Güven Kıraç), Bekir’in (Haluk Bilginer) ve Uğur’un (Derya Alabora) performanslarını unutabilen var mı? Kapanmayan kapıları, çoğu zaman zayıf kadınları, edilgen adamları, hiçbir yere bırakmayan taşrası ile Zeki Demirkubuz Sineması, Masumiyet‘in on beş yıl öncesini anlatarak Kader ile devam ediyor.

Masumiyet için kapalı bir film, “içerinin filmi” demiştik, Kader de doğal olarak aynı minvalde ilerliyor. Demirkubuz’un alamet-i farikası “çerçeve içinde çerçeve” tekniğinin de yardımıyla kentler, zamanlar, karakterler değişse bile hiçbir şekilde çıkış yok, Uğur’un dediği gibi “gidecek bir yer yok!” Kameranın dört kenarı zaten dünyayı epeyce kısıtlamış, sınırlamışken; yönetmen, kamerasını duvarların, kapıların, pencerelerin gerisine yerleştirerek hem izleyiciyi, hem de anlatısını enikonu “boğuyor”.

Yönetmen, on beş yaşındayken duyduğu bir aşk öyküsü üzerine yazmış Masumiyette Bekir’in kırda yaptığı uzun monologu. Bu tutkulu hikayeyi ise yirmi yıl sonra çekebilmiş. Şimdi de Masumiyet’in geçmişini izliyoruz Kader’de.

Bekir (Ufuk Bayraktar), hallice bir esnaf ailesinin çocuğudur, babasının halı dükkanını işletir. Bütün hikaye, Uğur’un (Vildan Atasever) bir gün Bekir’in halı dükkanına gelmesiyle başlar. Uğur zaten belalı Zagor Orhan’a (Ozan Bilen) aşıktır, tabii bir yandan da farkında olmadan saf Bekir’in gönlünü çalar. Sonrası malum, Uğur, Zagor’un peşinde; Bekir de Uğur’un. Aynı cümle Masumiyet için de geçerli ama kendini vuran Bekir’in yerine Yusuf’u koyarsak.

Masumiyet : En iyi Türk filmi

behman | 18 December 2008 16:17

8.88/10
Yönetmen: Zeki Demirkubuz
Oyuncular: Derya Alabora, Haluk Bİlginer, Güven Kıraç
Yapım yılı: 1997
Tür: Dram

Okuldan atılmadan ütücülüğe, işportadan hapiste yatmaya kadar bir sürü hayat tecrübesinden sonra yönetmen Zeki Öktenin yanında asistanlıkla sinema hayatına atılan şahsına münhasır kişiliği ve filmleriyle Zeki Demirkubuz 1994’te ilk filmi “C Blok” ile dikkat çekmişti. Fakat asıl çıkışı 1997’de yönetmenliğini yaptığı “Masumiyet” filmi ile oldu. 34. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 10. Ankara Film Festivali, 11. Adana Altın Koza Film Festivalindeki neredeyse tüm ödülleri toplayarak “en iyi”liğini ıspatladı. Özellikle Derya Alabora, sonra Haluk Bilginer ve Güven Kıraç‘ın oyunculuğunu konuşturduğu film gelmiş geçmiş “en iyi 10 türk filmi”nden biri. Her üçünün de oldukça başarılı oyunculuk sergilediği film ister senaryosu, ister çekimlerindeki sadelik, yalınlık ve bir o kadar da çarpıcılığıyla kesinlikle olduğu yeri hakediyor.

Masumiyet (1997) Bir Zeki Demirkubuz Filmi

XemBiLL | 09 July 2008 16:47

Masumiyet afiş
Masumiyet afiş

Yönetmen: Zeki Demirkubuz
Senaryo: Zeki Demirkubuz
Görüntü:Ali Utku
Kurgu: Mevlüt Koçak
Müzik: Cengiz Onural
Oyuncular: Haluk Bilginer, Derya Alabora, Güven Kıraç

Bir Zeki Demirkubuz filmi Masumiyet…

Bir yanda hapisten yeni çıkmış ve kendini boşlukta bulan Yusuf (Güven Kıraç) , diğer yanda 20 yıllık aşkının peşinden sürüklenen Bekir (Haluk Bilginer), ve bir hayat kadını olan Uğur(Derya Alabora)

Uğur ve Bekir ile bir otelde yolları kesişen Yusuf’un masumiyeti tüm çıplaklığıyla ortaya serdiği bir başyapıt.

Zeki Demirkubuz dibe vurmuş insanların acı öyküsünü iyi bir yönetim ve oyunculukla ustaca işlemiştir.

Bekir otelde Uğur'a silah çeker
Bekir otel’de

Bekir’in kırda 20 yıllık aşkını ve başlarından geçen onlarca olayı ve hatta aşkın tarifini 8 dakikalık muhteşem anlatımıyla ortaya koyduğu sahne filmin en çarpıcı sahnelerindendir…

”hep denedin hep yenildin.olsun.yine dene yine yenil”

Samuel Beckett’ın bu sözleriyle sona eren filmi tekrar tekrar özümseye özümseye izleyin…

2005 yılında çekilen Kader ise Masumiyetin devam filmi niteliğindedir. Uğur ve Bekir’in tanışmalarını anlatır. Fakat bence Masumiyet kadar çarpıcı oyunculuklar gösterilmemiştir…