bildirgec.org

cannes film festivali hakkında tüm yazılar

65. Cannes Film Festivali Başladı

cherry blossom girl | 18 May 2012 12:34

Hatırı sayılır sinema etkinliklerinden biri olan Cannes Film Festivali dün itibari ile başladı. (17 Mayıs 2012)
Bu yılki juri başkanı İtalyan yönetmen Nanni Moretti. Diğer juri üyeleri; Hiam Abbass, Andrea Arnold, Emmanuelle Devos, Diane Kruger, Ewan Mc Gregor, Alexander Payne, Raoul Peck ve Jean-Paul Gaultier.

Festival 27 Mayıs günü sona erecek. O güne kadar 91 film gösterilecek.
Ayrıntılı bilgi için resmi web sitesi.

Nuri Bilge Ceylan’a Cannes Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü Verildi

cansualtas | 23 May 2011 17:47

64. Cannes Film festivali sona ererken Nuri Bilge Ceylan‘a “Jüri Büyük Ödülü” verildi. Bu yıl Nuri Bilge Ceylan ile Eric ve Luc Dardenne kardeşlerin beraber aldığı Jüri Büyük Ödülü, Sırp yönetmen Emir Kusturica‘nın elinden takdim edildi. Nuri Bilge ödülü aldıktan sonra festivalin son günü olduğundan jürinin film izlemekten yorulduğunu ve ödül verilmesini beklemediğini söyledi. Film ekibine ve emeği geçenlere teşekkür eden Nuri Bilge’ye ödülü kazandıran “Bir Zamanlar Anadolu’da (Once Upon a Time in Anatolia)” filmi oldu. Altın Palmiye ise “The Tree Of Life” yapımıyla Terrence Malick’e verildi.

Herkesin Kendi Kamerası; Chacun son cinéma (2007)

queennothing | 16 March 2011 16:14

Dünya Sineması’nın farklı mercekleri “Chacun son cinéma“da bir araya geldi. Otuz beş yönetmenin kamerasından çıkmış ortalama 3’er dakikalık görüntülerden oluşan bu özel yapım, 2007 senesinde gerçekleşen Cannes Film Festivali için hazırlandı. Çinli yönetmen Kar Wai Wong, Danimarkalı yönetmen Lars von Trier, “Babel”, “Amores Perros” gibi yapımlardan tanıdığımız Meksikalı sinemacı Alejandro Gonzalez Inarritu, Mısırlı yönetmen Atom Egoyan, yine Mısır’dan Youssef Chahine, Portekizli yönetmen Manoel de Oliveira, David Lynch, Fransız yönetmen Roman Polanski, İngiliz sinemacı Ken Loach, Kaige Chen, Amos Gitai, Coen Kardeşler, Japonya’dan Takeshi Kitano, Finlandiya doğumlu sinemacı Aki Kaurismäki, Çin’den Hsiao-hsien Hou, Yunanistan’dan usta yönetmen Theodoros Angelopoulos, David Cronenberg, Jean-Pierre Dardenne, Gus Van Sant, Oscar Ödüllü Fransız yönetmen Claude Lelouch, Walter Salles ve dahası “Chacun son cinéma ou Ce petit coup au coeur quand la lumière s’éteint et que le film commence”de!

Cannes Film Festivali Programı Açıklandı

widfara | 16 April 2010 14:51

Cannes Film Festivali bu yıl 12-23 Mayıs 2010 tarihlerinde düzenlenecek. 63. kez düzenlenecek olan yarışmanın jüri başkanlığını Amerikalı yönetmen Tim Burton yapacak. Festivalin açılış filmi Ridley Scott’un yönettiği, Russel Crowe ve Cate Blanchett’in başrolde oynadığı “Robin Hood“.

Festivalde “Altın Palmiye” için yarışacak filmlerin listesi ise aşağıdaki gibi;

Another Year” U.K., Mike Leigh
Biutiful” Spain-Mexico, Alejandro Gonzalez Inarritu
Burnt by the Sun 2,” Germany-France-Russia, Nikita Mikhalkov
Certified Copy” France-Italy-Iran, Abbas Kiarostami
Fair Game” U.S., Doug Liman
Hors-la-loi” France-Belgium-Algeria, Rachid Bouchareb
The Housemaid” South Korea, Im Sang-soo
La nostra vita” Italy-France, Daniele Luchetti
La Princesse de Montpensier” France, Bertrand Tavernier
Of Gods and Men” France, Xavier Beauvois
Outrage” Japan, Takeshi Kitano
Poetry” South Korea, Lee Chang-dong
A Screaming Man” France-Belgium-Chad, Mahamat-Saleh Haroun
Tournee” France, Mathieu Amalric
Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives,” Spain-Thailand-Germany-U.K.-France, Apichatpong Weerasethakul
You, My Joy” Ukraine-Germany, Sergey Loznitsa

C’est Arrive Pres de Chez Vous

uuuucar | 18 December 2009 18:19

c'est arrive pres de chez vous
c’est arrive pres de chez vous

C’est Arrive Pres de Chez Vous” anlam olarak “Mahallenizde oldu” diye Türkçe’de karşılığını buluyor. Fakat filmin içeriğine en uygun çeviriyi İngilizce’ye çevrilirken buldu;”Man Bites Dog” yani;”Köpeği Isıran Adam” anlamı taşıyor. Burada, medyanın “köpeğin adamı ısırması” haber olmaz fakat “adamın köpeği ısırması” haber olur mantığıyla uyuşmaktadır.

Film tüm zamanların en gerçekçi televizyon eleştirisini gerçekleştiren, çok fazla insanın ilgisini çeken hatta Fransız Studio dergisinin tüm zamanların 50 kült film listesine 15. sıradan girebilmiş küçük bütçeli öğrenci filmi.

Bol erotizm + bol gizem = ”Basic Instinct (Temel İçgüdü)”

gorcun | 06 June 2009 10:05

Basic Instinct
Basic Instinct

Paul Verhoeven’in kara film şaheseri Basic Instinct (Temel İçgüdü) 1992 yılında çekilmiş. Gerilim ve erotizmdolu bu film kanlı bir cinayet sahnesiyle açılır. Yatakta sarışın partneri tarafından buz kıracağıyla öldürülen Rock yıldızı Boz’un (Bill Cable) kurban olduğu bu cinayeti araştırmak dedektif Nick’e (Michael Douglas) düşer.
Dedektif Nick ve ortağı (Wayne Knight) araştırmaları sonucunda Boz’un birlikte olduğu kız arkadaşı Catherine Tramell’e (Sharon Stone) ulaşırlar. Tramell son derece çekici ve etkileyici bir yazardır. Yapılan soruşturmadan sonra Tramell’den etkilenen Nick onunla yakınlaşır ve ilişki yaşamaya başlar. Bu zaman içerisinde bir cinayet daha işlenir. Cinayetler, Tramell’in yazdığı kitaptaki şekilde işlenmektedir.
Bu durumu farkeden polis psikaytristi aynı zamanda Nick’in eski sevgilisi Beth (Jeanne Tripplehorn), şüpheli konuma düşen Tramell’den uzak durması için Nick’i uyarır.

Basic Instict
Basic Instinct

Tramell’in lezbiyen sevgilisi Roxy’de (Leilani Sarelle) işin içinde olunca bu karışık ilişkiler Nick için dahada çözülemez bir hale gelecektir. Film başarılı bir polisiye gerilim olmasının yanı sıra oldukça açık ve cesur sahnelerin olduğu bir film olarakta akıllarda yer etmiştir.
Femme fatale kadın tiplemesiyle Sharon Stone’un performansı sinema dünyasında unutulmazlar arasında yerini almıştır. Rol için Kim Basinger, Emma Thompson, Michelle Pfeiffer, Greta Scacchi, Julia Roberts ve Meg Ryan gibi bir çok ünlü kadın oyuncunun adı geçmiş ama sonunda Sharon Stone rolü almıştır.
Filmdeki Johnny Boz Club sahneleri, Warner Bros Stüdyolarında kurulmuş bir sette çekilmiştir. Film, gay ve lezbiyen komüniteleri tarafından büyük tepki çekmiş ve San Francisco Polisi grupların ayaklanmasını bastırmak için hergün şehrin heryerinde görevli olarak durmuşlardır.

Altmışdört yılın ardından: Meral Çetinkaya

kahramancayirli | 27 May 2009 13:30

Altmışdört yılın ardından: Meral Çetinkaya
Kahraman Çayırlı

Zaten huyumuzdur bizim. Sanatçılarımızın değerini, ancak onları kaybettiğimiz vakit anlarız. Hayattayken saygı duymamız gereken insanların kıymetini bilmek için, onların yitip gitmelerini bekleriz illa. Benim bu yazı ile niyetimse, yıllardır sadece işini yapan ve her daim takdir edilmeyi hak eden gerçek bir sanat insanını anlatmak: Meral Çetinkaya’yı..1945 yılında Bursa’da doğan Çetinkaya’yı ben ilk kez Bizimkiler’in (Yalçın Yelence/ 1989-2001) Ayla’sı olarak tanıdım. Oysa “Sanat Tarihi” eğitimi alan yetenekli sanatçı, 1969 yılından itibaren “oyunculuğun er meydanı” olan tiyatro sahnesindeydi. Dostlar Tiyatrosu’nda uzun yıllar çalıştı. “Şili’de Av”, “Alpagut Olayı”, “Bitmeyen Kavga”, “Gün Dönerken”, “İkili Oyun”, “Yalınayak Sokrates” sanatçının oynadığı oyunlardan. Tiyatro yaşamını ise halen Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda sürdürüyor. “Bir Yaz Evi”, “Hadi Öldürsene Canikom”, “İlk Gençlik”, “İvan İvanoviç Var mıydı? Yok muydu?”, “Ocak” son temsillerinden.

Arızalı zamanlar öksüz kaldı

kahramancayirli | 22 April 2009 11:29

Arızalı zamanlar öksüz kaldı

Kahraman Çayırlı

Ankara’da köklü ve saygın bir sinema, salonlarından birini, bir haftalığına, 2005 Haziranında ona ayırdı. Üçüncü günün konuk filmi ise 1979 yapımı, Adana’da anne-babaları ölünce emmilerini aramak üzere İstanbul’a gelen iki çocuğun sokaklarda yitiş öyküsüydü: “Yusuf ile Kenan”. Birazdan film başlayacak, ışıklar sönmek üzere, o da ne! Koca salonda tek başınayım. Arada salon görevlisinden öğreniyorum ki, ancak “Anayurt Oteli”ne on-on beş kişi gelmiş, kimi seanslara hiç kimse gelmediği için film oynatılmıyormuş bile! Ona verilen değer bu mu? “Hababam Sınıfı Askerde”yi sinemada iki milyonu aşkın insan seyrederken, onun izleyicisini neden parmakla sayıyordum? Yine film arasında üzülerek gördüm ki, seyircinin çoğu canavar bir kayınvalidenin anlatıldığı Jennifer Lopez’li “Vay Kaynanam Vay”ı seçmişti…