bildirgec.org

askerlik hakkında tüm yazılar

Askerlik nasıl olmalı

kraladek | 19 December 2010 14:24

slm; son yıllarda tektip askerlik ile ilgili çok şeyler söylendi, yazıldı, çizildi. peki; sonuç olarak ne oldu. Tabiiki hiç bir şey. Aslında askerlik müessesemizde bir reforma ihtiyaç var. Ancak çözüm tek tip askerlik mi? Elbette hayır. Çünkü;Ülkemizin öncelikle jeopolitik konumu ve sürmekte olan terör olayları ülkemizde askerlik müessesi üzerinde etkili olmaktadır. Bu nedenle ülkemizde daha çok askere ihtiyaç duyulmaktadır. Nevarki profesyonel olmayan bu asker kardeşlerimizin icra etikleri askerlik aslında Türkiyenin ihtiyaç duyduğu çözümü sunmamaktadır. Şahsen askerliğn icrası konusunda benim görüşlerim şunlardan ibarettir:
1.Öncelikle ülkemizde jandarma kuvvetlerinin ivedilikle profesyonel askerlik hizmeti vermesi elzem olmuştur. Bir nevi polislik hizmeti olan Jandarma hizmetlerinin askerlik işne tamamen vakıf olan uzman jandarmalarca icra edilmesi çok doğru bir karar olurdu.
2. Jandarma kolluk kuvetlerinde subay sınıfına ihtiyac bulunmamaktadır. Bu nedenle jandarma dahi polis teşkilatlanması şeklinde olmalıdır. Gerçi jandarma yerine KIR POLİSİ kavramı kullanılmaya başnacağı yönünde gelişmeler bulunmaktadır. Ancak jandarmanın tsk dan bağımsız olarak subay sınıfı olmadan icra edilmesi daha mantıklı görünüyor.
3. Yine kara kuvetleri, deniz ve hava kuvetlerinde ise uzman askere ve ast subay sınıfına ihtiyaç yoktur. Bu görevler kesinlikle subay sınıfının icra etmesi gereken işlerdir. İşte yurttaşlarımızın da yapması gereken askerlik Bu kuvvetler bünyesinde 6 ayla sınırlı olmalıdır. Yani askerlik tek tip olmalıdır.
4. Askerliği jandarma kuvetleri dışına taşıyacak olussak bu seferde diğer kuvvetlerde hazır kıtaların bulundurulması icab eder işte ast subay sınıfı burada devreye girmelidir. Ayrıca bu sınıf komando teşkiletini dahi oluşturmalıdır. Yani ast subay sınıfı Türkiyenin hazır profesyonel ordusu olmalıdır.
sonuç; yukarıda arz edilenler dışına Türkiyede askeri ve uzay araştırmalarını yapan bir kuruma dahi ihtiyaç vardır.Saygılarımı sunarım.

askerlik

kraladek | 16 December 2010 14:17

Askere gitmek istemiyor musunuz?

Askere gitmeye korkuyor musunuz? İnanın ki Türkiyede askerlik kesinlikle anlatıldığı gibi zor değil. Ben kısa süre önce askerliğimi kısa dönem olarak yaptım. yaşım 33. Evliyim ve iki çocuğum var. Bu durumda bile askerlik gerçekten zor değil. Hatta diyebilirim ki orada gerçek dostluklar kurup döneceksiniz. Ne yatacağınız yer, ne yiyeceğiniz yemek, nede kötü komutanlar.

Şafak Hesaplama Programı

anlamis53 | 06 December 2010 19:12

Askerdeyken exel ile yapmış olduğum otomatik şafak hesaplayan bir program. Şafak ProgramıSiz sadece askere başlama tarihini ve kalan izninizi yazın. o size şafak tarihini kaç gün kaldığını ve daha bir çok şeyi otomatik hesaplasın.işinize yaraması dileğiyle.

Okumuş Kesimi Vatan Haini Olarak Görenler

CihanTurK | 29 October 2010 11:51

Askerlik ne olacak belli değil hala. 12 ay, 9 ay, 8 ay, 6 ay, 3 ay bir çok farklı görüş ortalıklarda dolaştı. Ortalıkta tek tip attılar süreyi medya sağolsun farklı rakamlarla kamuoyuna duyurdu. Medya insanları strese sokmaktan başka bir şeye yaramadı. 15 ay askerlık düşüyor diye sevinirken üniversite okumuş kesiminde askerliği uzayacak diye strese girmeye başladı.
Geniş bir şekilde bu yazıyı okumak isteyenler bu adresi tıklayabilir.

329. K.D. (Kısa Dönem) – Etimesgut – Ankara

mentor | 02 December 2009 22:47

Uzun süredir yazmıyorum. Aslında yazamıyorum. Çünkü 12 Ağustos 2009’dan beri askerim. 329. K.D. (Kısa Dönem) olarak askerliğimi Ankara Etimesgut’ta yapmaktayım. Şimdi kısaca 331. K.D.’lere yardımcı olması için kısaca askerlik ile ilgili birkaç şey yazacağım.

Öncelikle Sınav gününden başlayayım. Çok detaylı olarak anlatmıyorum. İnşallah askerliğim bittikten sonra benden sonraki dönemlerin ihtiyacı olabilecek bir çok yazıyı bildirgeç günlüğe yazacağım.

Kısa dönem sınav günü: Ben sınava balıkesir’de girdim. Kapıdan girerken elinize bir fiş veriyorlar. Fişte yazan sıraya göre gelen otobüslere biniyorsunuz. Otobüsler sizi sınav yapılacak binaya götürüyorlar. Sınav bitiminde de aynı otobüsler ile tümen çıkışına geliyorsunuz. sınavın yapılacağı yere geldiğinizde önce bazı formlar doldurmanız gerekiyor. (izin kağıdı vs.) Sınav günü siyah tükenmez kaleme ihtiyacınız olacak sakın almayı unutmayın. formları doldurduktan sonra sınav salonuna geçiyorsunuz. sınav ile ilgili detaya girmiyorum. mantığa dayalı sorulardan oluşan basit bir sınav. sınav sonrası yine bir salona geçiyorsunuz. burada izin kağıtlarınız dağıtılıyor. mehmetçik vakfından gelen bir kişi sizi sigorta yapıyor. bu sigortayı yaptırmak zorundasınız. ya sınav olduğunuz yerde ya da askerliği yapmak üzere gittiğiniz yerde yaptırmanız gerekiyor. (ben balıkesirde yaptırmıştım. sanırım 15 TL ödemiştim.) bunlardan sonra yine otobüslere binip tümen çıkışına gidiyorsunuz. Sınav bu kadar. Eğer öğle vaktine denk gelirseniz bir de yemek veriliyor.

Askerlik Anılarım 5

321ksd | 23 November 2009 12:33

Bir süre takıldım. Bak yine bugünü anlatıyorum. Olsun. Boşver. Bir arkadaşın oradan attığı lafa binaen bir süre muhabbet ettim. Fakat bu muhabbet içime sinmedi. Çünkü buraya bunun için gelmemiştim. Bir anda yalnızlığımla yüzleşmek istedim ve tekrar arkadaşın peşinden gittiği yeni yere gittim. Askeri gazino yemekhanenin altında, bodrumda bir yer. Yaklaşık 500 kişilik bir salon. Bir büyük tv bir masa tenisi masası, bolca sandalye ve yeter miktar masa. Tabi yine bir usta askerin elinde kumanda. Tv de bir klip kanalı izleyemedim. Pinpon oynayanları izledim. Tabi bu sefer arkadaşım yanımdaydı. Artık yalnızlığımı yenmiştim. Ben kazanmıştım. Pinpon oyunu da bitti. Hala yenemediğim bazı şeyler vardı. Arkadaşla dışarı çıktık. Bundan sonrasında pek bir şey olmadı. Ama öncesinde olanlar çok.Geçen gün rütbeli bir asker geldi. Sanırım yüzbaşıydı. Askerlikle ilgili türkiyeyle ilgili memleketin iç ve dış düşmanlarıyla ilgili izahatlarda bulundu. Bazı sözleri ilginçti. Mesela bizim yani tsk nın siyasetle hiçbir ilişiği olamaz çünkü biz siyaset üstü bir kavramız sözü. Yani bu söz bana epey mantıksız geldi. Çünkü bir şeyin üstü olmak o şeyin senin altın olmanı ve onun senin komutunda olması demek değil mi? Yani eğer tsk. Siyasetin üstünde bir kurumsa pekala siyasete karışabilmeliydi. Ki öylede yapmıyormuydu zaten.Bir diğeri ise hiçbir özel veya ekstra eğitim almamamıza rağmen komutanın; “burada yaşadıklarımız istihbari bilgiler içerir ve ülkemizin düşmanlarının ilgisini çekebilir bu nedenle buradaki olay ve yaşantıyı kimseye anlatmayınız.” Buna pek bir mana veremedim. Ama yine her söylemden mana çıkarmaya çalışan beynim bundan da sanırım, askeriye hakkında olumsuz düşünceler sivil hayata sızmamalı gibi bir mana çıkardı. Belki şu da söylenebilir. Komutan, yani o anki komutanların bile komutanı olan sanırım yüzbaşı, askeriye olarak Çanakkale ve şehitler ruhunun tekrar canlanması için Turgut özakman’ın “diriliş” kitabını tavsiye ettiklerini ve anlaştıkları bir kitabevinden 14 ytl ye herkesin almasını istedi. Tabi gidip biz alamayacaktık sadece parayı verecektik ve onlar bize getireceklerdi.

Askerlik süresinin hesaplanması

darkhorn | 19 October 2009 10:25

Arkadaşlar, askerlik süresi (uzun dönem) nasıl hesaplanıyor? Gün üzerinden mi yoksa ay üzerinden mi? Birkaç tane sorum var:

  • Eğer ay üzerinden hesaplanıyorsa sülüs günü 31 Ocak olanın askerliği nezaman biter? 31 Nisan’da mı? Ama nisan 31 çekmiyor ki. Ya 30 Kasımda başlarsa, 30 Şubatta mı biter?
  • Sülüsü 2 Şubat olan tüm tatil iznini kullandıysa askerliği nezaman biter? Hiç izin kullanmadıysa nezaman biter?
  • Toplam tatil izni / izin kaç gün?
  • Hesaplamalara “dağıtım”, “kullanım”, “yol hakkı” hesaolanıyor mu? Bağzı programlar bunları soruyor, bağzıları sormuyor.
  • TSK’nın sitesinde hangi askerin süresinin nezaman bittiğini gösteren bir uygulama yok mu?

Şu askerliğin bitiş süresini hesaplayan programları kullandım, hepsi de farklı sonuçlar veriyor.

Pembe Teskere

goddrawme | 25 August 2009 11:11

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalEklerDetay&ArticleID=951032&Date=25.08.2009&CategoryID=41