bildirgec.org

açık kaynak hakkında tüm yazılar

açık kaynak kodu mu, kapalı kaynak kodu mu?

denizkar | 16 February 2011 20:48

bedelsiz ve açık kaynak ve kapalı kaynak bir yazılımı piyasaya sürmek için kullanılan iki farklı yöntem.

kapalı kaynak yönteminde kaynak kodları açıklanmaz. bu yöntemde kullanıcılara sadece yazılımı çalıştırma hakkı verilir. Her ne kadar ağustos 2010’da microsoft interoperability genel müdürü jean paoli “microsoft açık kaynağı seviyor, açık kaynak karşıtı konumumuz bir yanlış anlama” dese de Windows ve Microsoft office’in yaratıcısı microsoft bu yönetimin uzun süredir savunucusu.

Google Chrome 9 & WebGL

mahirgul | 07 February 2011 11:23

Google Chrome9 Yayında
Google sevilen Internet tarayıcısının yeni versiyonunu yayınladı.

Adobe Flash’a açık kaynaklı bir rakip olarak lanse edilen WebGL, HTML5 ile birlikte zengin 3D deneyimi vaad ediyor.

Buda yakın zamanda çok daha zengin içerikli sayfaları göreceğimiz anlamına geliyor.

Yaşasın açık kaynak.

Bu linklerden WebGL için daha fazla bilgi alabilirsiniz.

açık kaynak için yeni mecralar

orioncabbar | 15 October 2010 09:50

İnternet yaygınlaştıkça, kapital düzenin tüketim çılgınlığından, biz çok meraklı tüketiciler faydalanmaya başladıkça, hem bilginin hem de teknik elemanların tabana yayılması hızlanıyor. haliyle daha önce hayal bile edemediğimiz iş yapma yöntemleri doğuyor. Ya da aslında yıllardır varlığını ancak birkaç alanda sürdürebilen yöntemler, farklı iş kollarında kullanılabilir hale geliyor. “açık kaynak” işte bu yöntemlerin başında geliyor.

Açık kaynak mantığı artık yalnızca yazılımda değil, birçok farklı alanda kendini varetmeyi başardı. Sanattan mühendisliğe kadar hiç aklınıza gelmeyecek birçok konuda açık kaynak mantığı artık var ve de son derece başarılı izlere imza atılıyor.

Çeşitli örneklerden önce şurada gayet hoş bir animasyon hazırlanmış, izlemekte fayda var.

Şimdi gelelim örneklere:

Sinema:

….

big buck bunny
big buck bunny

Münferit bir proje olan big buck bunny daha kapalı bir komünite tarafından hazırlanmış.

….

elephants dream
elephants dream

Projeye ait tüm dosyaları indirebilir ve yeniden düzenleyebilirsiniz. Bu da size farklı projeler geliştirebileceğiniz ortamı sağlamaz, münferit bir projedir.

Özgür Web Teknolojileri 2010 Programı Yayınlandı

dfisek | 04 October 2010 15:00

15-16 Ekim tarihlerinde düzenlediği Özgür Web Teknolojileri Günleri 2010‘un etkinlik programı web sitesinden duyuruldu.

3 paralel salonda yapılacak etkinlikte Java, PHP, Python, Ruby, Erlang dillerinde çeşitli çatılar kullanarak web uygulamaları geliştirilmesine ilişkin birçok oturum bulunuyor. Wordpress ve Drupal içerik yönetim sistemleri, kullanılabilirlik, web güvenliği, kurumsal uygulama örnekleri diğer ilgi çekici başlıklar arasında.

Özgür Web Teknolojileri Günleri 2010
Özgür Web Teknolojileri Günleri 2010

Bildirgeç’in de aralarında bulunduğu Pilli sitelerini de temsilen Cumartesi günü saat 16:00’daki oturumda Aybars Badur “Put.io:Online Dosya Saklama Yeniden Tasarlandı” sunumunu yapacak, Pilli’de kullanılan özgür yazılım teknolojilerinden de bahsedecek.

Kendi Sosyal Ağınızı Oluşturabileceğiniz Açık Kaynaklı 10 Site

bayraak | 27 August 2010 14:59

Baştan kendi sosyal ağınızı oluşturmak hiç de kolay bir iş değildir. Oluşturmaya kalksanız bile daha bunun kurması, pazarlaması, yönetilmesi gibi çok uzun bir yol vardır önünüzde ve de yorucudur. Fakat bunun bir kolay yolu var üstelik açık kaynaklı ve ücretsiz.
Açık kaynak olması da üzerinde istediğiniz değişikliği yapabilme imkanı sunuyor. Kısa sürede ve sadece birkaç aracı kullanarak sosyal ağ sahibi olabilirsiniz.

1. BuddyPress

BuddyPress
BuddyPress

BuddyPress bu konuda en ünlü sitelerden biridir. Wordpess altyapısını kullanır. Üzerinde tam olarak hakim olabileceğiniz sosyal ağ oluşturabilirsiniz. Birçok eklentisiyle de işinizi kolaylaştırır.

2. KickApps

KickApps
KickApps

KickApss işletmeler, şirketler, küçük / büyük markaların kendilerini tanıtmaları kullanıcılarının birbiriyle iletişimde olabilmeleri için genellikle kullanılan bir sitedir.

3. Insoshi

Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010 (Videoları)

gkhnfnd | 06 July 2010 13:33

Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010
Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010

Bilgi Üniversitesinde, Linux Kullanıcıları Derneğinin öncülüğüyle 2-3 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen
Özgür Yazılım ve Linux Günleri adlı etkinliğe ait videoları sizlerle paylaşıyorum.

Videolar sırasıyla;

  • Matt Zimmerman – Ubuntu Inside Out
  • Chris Stephenson – Bilgisayar Bilimleri ve Bilgisayar Programları: Teori ve Pratik Arasındaki Büyüyen Uçurum
  • Free and Open Source Software for new contributors / Leslie Hawthorn (Google)
  • Mozilla, Firefox, and the Open Web / Brian King (Mozdev)
  • Akademik Çalışmalarda Özgür Yazılım / Bülent Özel (Bilgi Üniversitesi)
Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010
Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010

Videoları bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.

“Flash Miadını Doldurdu!”

lazaronnie | 03 May 2010 09:44

web aleminde standartlar konusundaki derin tartışmalar süre dursun, microsoft internet explorer 9 sürümüyle birlikte webdeki video (# # #) alışkanlıklarını değiştirmeye kararlı. aynı tutum elma kokulu şirket tarafından safari için de sergileniyor. ancak henüz opera ve firefox cephesinden net bir ifade gelmedi.

microsoft eski explorer ürünlerindeki başarısızlığı fark etmeye başlamış olacak ki uzun zamandır kendisinden beklenen atılımları yapmaya başlamış görünüyor. ie9 çıkmadan kestirimde bulunmak şimdilik güç.

internet explorer general manager
internet explorer general manager

internet explorer genel müdürü dean hachamovitch kendi blogunda yeni explorer’ın bünyesinde h.264 video formatını destekleyeceğini belirtti. detaylarına şuradan ulaşabilirsiniz.

bu format üzerinde duruyorlar çünkü h.264, video kameralardan google‘ın sahip olduğu youtube‘a kadar bilişim sektöründe yoğun biçimde kullanılıyor. özellikle donanımsal görüntü çözümlemelerinde gelişmiş performans olanakları elde edilebiliyor. ancak h.264 tamamen kusursuz değil çünkü kullanım hakları konusunda bazı sorunları var.

Görsellerinizi 3 Boyutlu Sunmanız İçin: Piecemaker!

algoz | 11 April 2010 13:18

Resim veya fotoğraflarınızı 3 boyutlu (3D) bir ortamda sunabilmeniz için geliştirilmiş açık kaynak kodlu ve Flash ile hazırlanmış bir görsel sunum eklentisi/galerisi olan Piecemaker, kendi alanı için iyi bir alternatif görünümünde.

Ücretsiz olarak indirip kullanabileceğiniz Piecemaker eklentisinin en önemli özelliği ise; herhangi bir Flash bilgisine gerek duymadan, XML dosyası üzerinde yapacağinız değişiklikler ile, gösterim için kullandığı 3 boyunlu animasyonu düzenlebilmeniz ve görsellerinizi ekleyebilmeniz.

Ücretsiz Silverlight Kontrolleri

trampfd | 17 March 2010 13:00

Silverlight‘ın 4. versiyonunun çıktığı şu günlerde silverlight kullanan siteler yavaş yavaş artıyor, silverlight‘ın flash ile rekabetinde geri kaldığı konuların başında da şimdilik kaynak yetersizliği gösterilebilir.
Silverlight uygulamalarınızda kullanabileceğiniz ücretsiz yeni/eski ve kullanışlı kontrolleri topladık.
siz de eklemek istediklerinizi yorum olarak gönderirseniz güzel bir kaynak oluşmuş olur.

GOA WinForms
GOA WinForms

GOA WinForms, Microsoft .NET kütüphanesinin standart System.Windows.Form sınıfının flash ve silverlight implementasyonudur. Barındırdığı hazır araçlar sayesinde Kısa sürede zengin web uygulamaları geliştirebilirsiniz.
web sitesidemoindir

AgDataGrid Suite Ücretsiz Silverlight Grid Kontrolü
AgDataGrid Suite Ücretsiz Silverlight Grid Kontrolü

AgDataGrid, sitelerde veri göstermek için sıklıkla kullanılan grid (ızgara) sisteminin güzel bir silverlight alternatifidir, veri gruplama, sıralama, düzenleme gibi vs. işlemleri basitçe yapabilen zengin bir çözümdür.